logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Från tillverkningsekonomi till upplevelseekonomi

 

Varje stad med självaktning bygger multiarena - även i Sydsverige

 

ARENOR. Nu satsas det friskt på idrott och nöjesupplevelser och nya multiarenor växer som svampar ur jorden. Karlskrona har redan invigt sin Telenor Arena och Malmö planerar sedan länge för både en ny fotbollsarena samt en ny hockeyarena. Nu står även Ystad och Helsingborg i startgroparna för nya arenabyggen.

 

Blivande Ystad arena

FOTO: TENGBOM, TOCOMAN OCH NCC

Citybranding

Trenden att skapa ett varumärke kring sin stad, eller citybranding, tar sig större fysiska uttryck för varje år. Borta sedan länge är stadens association med en stark tillverkningsindustri som Kockums i Malmö och Öresundsvarvet i Landskrona.    I dag är det upplevelser som säljer staden. Därför satsas det friskt på att skapa upplevelsearenor, gärna så omfattande som möjligt och med multifunktioner. Och stora arenor är inte heller endast förbehållna landets största städer vilket Ystads och Helsingborgs planerade byggen visar.

 

Ja i Ystad

Ystad har sedan länge en klar strategi inom upplevelseekonomin då satsningarna på Henning Mankells Wallander resulterat i inspelningsstudio

för biograf- och dvdfilm, filmupplevelsecentrat Cineteket och outsourcing av produktionsbolag som Yellow Bird Film med mera.

   Nu rider man vidare på framgångsvågen genom att satsa på en multiarena som ska knyta ihop stadens rekreationsområden ytterligare. Sandskogens idrottsplats är kommunens största samlade idrotts- och fritidsområde. Här föreslås en multifunktionsanläggning på totalt 28 500 kvm som kompletterar det befintliga området och förstärker Ystad Saltsjöbad med sitt utbud av restaurang och hotell.

   – Den samlade potten av närbesläktade verksamheter påverkar och ökar intresset för den enskilda utövningen, menar Christer Blomqvist som tillsammans med kollegan Sven-Åke Wikers från Tengbom i Malmö Tocam AB har skissat fram ett förslag.

Arenans betydelse för staden har inte undgått Blomqvist och Wikers utan menar att:

   – Nutidens arenor har öppnat upp sig mot samhället och signalerar demokrati och jämställdhet. Öppenheten skapar en dialog mellan mänskorna och idrotten, som föder fler toppidrottare men också fler motionärer. Ett rätt utformat hus för idrott ger sundare mänskor, som mår bättre och påverkar samhället positivt, menar de. Förutom idrott kommer även konserter, mässor, bowling och kulinariska upplevelser att erbjudas i arenan.

 

Kanske i Helsingborg

Även i Helsingborg planeras för en storarena som ska inrymma mässor, konserter och idrottsevenemang. Arenan ska stå klar 2010 men var den ska placeras tvistar därom fortfarande de lärde. I en kommentar till hd.se är socialdemokraternas starke man i Helsingborg, Tomas Nordström upprörd över att man överväger att förlägga arenan på HIF:s Olympia.

   – Det som gjorde att Olympia föll bort var framförallt med hänsyn till trafikbelastningen i området som redan i dag är besvärlig. Därför ställer jag mig frågande till att alternativet lyfts fram igen, säger han. Fem alternativ har presenterats vid en tidigare utredning; Väla södra, Norvalla, Hedens idrottsplats, Olympia och Harlyckan/Sundspärlan. Enligt Nordström ska alternativet Sundspärlan vara att föredra. Fler utredningar förutspås innan en definitiv placering för Helsingborgs multiarena kan bestämmas.

 

Hur bra är kompromissen?

Men hur hållbart är det att kombinera idrott och musik i multiarenor och i så pass många och närliggande städer? En som är skeptisk är nöjesprofilen Julius Malmström som i en kommentar till SVT:s Sydnytt i förra veckan varnade kommunerna för överdrivna förväntningar.

   – Konserterna kommer inte räcka till för att få alla nya multiarenor att gå runt. De stora artisterna kommer att utebli, de kommer till Malmö, de mindre arenorna kommer inte att hålla måttet, sa han då. Problemet, menar Malmström, är inte sportarenorna i sig, utan själva kombinationen.

   – Bra idrottsarenor behövs, men satsa då på dem och bygg sen även ett konserthus för konserter och teatrar, menar han.

071105

 

MARIE ÖHGREN

 

 

Ystad arena

Längst ut vid sydkusten byggs kanske en av Sydsveriges nya arenor.

FOTO: TENGBOM, TOCOMAN OCH NCC

 

Ritning Ystad arena

Vatten vid vattnet är en del av den kommande arenan i Ystad hoppas den politiska ledningen.

FOTO: TENGBOM, TOCOMAN OCH NCC

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007